Reklama
 
Blog | Lucie Vacková

Divadlo života – Jeden svět

Jestli se mě nějaký film nebo dokument v poslední době dotkly tak, že jsem nad danou tématikou přemýšlela ještě dlouho po shlédnutí, pak to bylo Divadlo života v rámci festivalu dokumentárního filmu Jeden svět.
Nejen že mě dokument doprovázel v mých myšlenkách, ale z kina jsem odcházela dojata a plná pozitivní energie.

Peter Svatek zachycuje realizaci nápadu šéfkuchaře Massima Bottura na využití zbývajících potravin odsouzených obývat, místo žaludků spojených zákazníků, dna kontejnerů. Celé to nabírá zajímavých rozměrů, když je Massimo uveden jako šéfkuchař michalinské restaurace a hodlá ze zbylých potravin vařit lidem z ulice v různě težkých životních situacích. Jako pomocníky si do kuchyně sezve jedničky z restaurací z celého světa. A to vše na pozadí konzumu, v rámci světové výstavy průmyslu a kultury Expo, jehož tématem roku 2015 bylo „Jak nakrmit planetu“. Massimo odmítl vařit speciality pro VIP hosty Expa a rozhodl se upozornit na megalomanii, plýtvání a obrovské množství vyhazovaných potravin otevřením refettoria – jídelny – pro potřebné.

Hlavními protgonisty byli jak místní – italští – lidé bez domova, tak nově příchozí uprchlíci z různých koutů světa. Jejich komentáře byly z naší perspektivy zpočátku úsměvné, někdy možná opovážlivé. Ale zěbříčky hodnot lidí, jejichž postelí je ulice a dekou nebe, jsou úplně jiné. Není tedy divu, že jídla jim přišlo málo, pokoj nestačil, chtěli byt a tak podobně. Přesto po dlouhé dobé pocítili něco nového. Pozornost, péči, pocit, že na nich stále záleží, že mohou mít nadále své ambice, ale že vše mají přesto ve svých rukách.

Milé na celém dokumentu je, že si je režisér vědom lokálního dopadu tohoto výjimečného projektu a nemá ambice nám podsouvat jakýkoli názor. Celá záležitost by se mohla jevit jako dobré PR pro jednotlivé kuchaře, ale osobně takový dojem nemám. Mezi skvělými šéfkuchaři jsou emigranti, jak sami přiznávají, jiní chtěli po dlouhé době zkusit vařit lidem, kteří je neznají a další jednoduše přispět k dobré věci.

A já jim to veřím! Divadlo života je skvělé a inspirativní. Začněme dělat malé věci, které mají enormní dopad!

 

 

 

 

 

 

 

Reklama